perjantai 14. marraskuuta 2014

9. Geeni vaikuttaa ominaisuuksiin eri tavoin

Geenit sijaitsevat kromosomeissa. Geenin paikkaa kromosomissa kutsutaan lokukseksi. Alleelit ovat samanpaikkaisia vastingeenejä. Alleeleja on kahdenlaisia dominoivia ja resessiivisia. Dominoiva alleeli peittää resessiivisen vaikutuksen. Tutkija Gregor Mendel kehitti kolme sääntöä periytymiselle.
http://biologiak2.blogspot.fi/2013/10/9-
geeni-vaikuttaa-ominaisuuksiin-eri.html

  1. Jälkeläisten yhdenmukaisuus
    • Kaksi yksilöä risteytetään (toisella dominoiva homstygoottinen geeni VV ja toisella resessiivinen homotsygoottinen geeni vv)
    • Saadaan vain dominoivan geenin mukaisia yksilöitä. Vv
  2. Erkanemissääntö
    • Kun Vv geeniset yksilöt risteytetään saaadaan fenotyypiltään yksilöitä suhteessa 3 : 1, jossa on kolme dominoivaa yksilöä  ja yksi resessiivinen
    http://tantarco.blogspot.fi/
    • Genotyypiltääm yksilöitä saatiin suhteessa 1:2:1, eli VV,Vv,Vv ja vv
  3. Vapaan yhdistämisen sääntö
    • Jos kaksi eri alleelia vaikuttaa eri asioihin (vaikka vvpp ja VVPP) voi kolmannessa sukupolvessa tulla fenotyypiltään eri yksilöitä suhteessa 9:3:3:1
    • Eri kromosomien sijaitsevien geenien alleeleista tulee sukusoluihin sattumanvaraisesti kaikkia mahdollisia yhdistelmiä.


Kaikki geenit eivät ole dominoivia tai resessiivisiä, jotkut alleelit vaikuttavat toisistaan riippumatta.
Jotkut alleelit ovat homotsygoottisina letaaleja eli tappavia, jolloin yksilö jolla on molemmata resessiivisset letaalit alleelit kuolee joko sikiövaiheessa tai enne lisääntymisikää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti