perjantai 14. marraskuuta 2014

10. Sukupuoli vaikuttaa joidenkin ominaisuuksien periytymiseen

http://www.kurrinsuku.net/15
Yleensä sukupuolen määräävät sukupuolikromosomien geenit. Nisäkkäillä koiraan sukusolu määrää jälkeläisen sukupuolen. Ihmisillä koiras on tyyppiä XY ja naaras XX. Linnuilla, eräillä kaloilla ja perhosilla taas naaras määrää sukupuolen (naaras XY ja koiras XX). Heinäsirkoilla ja eräillä muilla hyöntesillä naaraat ovat tyyppiä XX ja koiraat tyyppiä X0, eli koirailta puuttuu toinen sukupuolikromosomi ja niin koiras määrää jälkeläisen suku puolen. Pistiäisillä kuten ampiaisilla, koiraat syntyvät hedelmöittymättömistä munasoluista partenogeneettisesti eli neitseelisesti, joten ne ovat haploidisia. Naaraat, kuningatar ja työläiset kehittyvät puolestaan munasoluista ja ovat näin diploidisia.
https://peda.net/sastamala/sylvaan-koulu/e-o
pin-oppikirjat/ihminen8/perinnollisyys/kuvamappi/kuvagalleria/pepopo
Sukupuolikromosomeissa on myös sellaisia geenejä, jotka vaikuttavat muuhun kuin sukupuoliominaisuuksiin. Naisen tulee olla homotsygoottinen eli periä sama alleeli sekä isaltään että äidiltään, jotta hän ilmentäisi X-kromosomissa perityvää resessiivistä ominaisuutta. Miehillä vain äidiltä peritty X-kromosomi riittää, koska Y-kromosomissa ei ole kaikkia vasta-alleeleita.

Punavihersokeus on esimerkki sairaudesta, joka periytyy sukusolun kautta. Miesten tarvitsee periä vain äidiltä oleva sukusolu kun naisten tarvitsee periä molemmilta vanhemmiltaan, siksi miehillä se on yleisempi (7-8%) kuin naisilla (0,5%).

http://opinnot.internetix.fi/fi/muikku2materiaalit/lukio/bi/
bi2/09_perinnollisyys/15_sukupuoleen_kytkeytynyt
_periytyminen?C:D=hRyE.hQ25&m:selres=hRyE.hQ25
Sukupuuta voi käyttää usein ominaisuuksien perinnän tutkimisessa. Sillä voidaan päätellä periytyykö ominaisuus:

  • Resessiivisenä autosomissa (ei sukukromosomeissa)
  • Dominovana autosoluissa
  • Resessiivisenä X-kromosomissa
  • Dominoivana X-kromosomissa
  • Y-kromosomissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti