Aineenvaihduntaan kuuluu kahdenlaisia reaktioita:
http://nea-biologia2.blogspot.fi/2013_05_01_archive.html |
- Hajottavia (katabolisia): Aineita hajotetaan yksinkertaisemmiksi yhdisteiksi (esim. soluhengitys)
- Rakentavia (anabolisia):Aineita yhdistetään monimutkaisemmiksi yhdisteiksi(esim. kun kasvisolussa glukoosimolekyylit liittyvät pitkäksi ketjuksi ja muodostuu tärkkelystä)
Entsyymireaktioon vaikuttavia tekijöitä:
- Lämoötila: Kaikilla entsyymeillä on optimi lämpötila toiminnalleen (ihmisellä yleensä 37°C)
- pH-arvo: Jokaiselle entsyymille on optimi pH-arvo
- Inhibiittori: Aineita, jotka pystyvät estämään entsyymin toiminnan.
Entsyymejä käytetään myös monissa arkielämän tuotteissa.
- Useimmata pyykinpesujauheet
- Lihassa¨
- Mehussa
- Oluessa
- jne.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti