torstai 30. lokakuuta 2014

5. Entsyymit pilkkovat ja rakentavat molekyylejä

Entsyymit ovat proteiineja. Elävissä soluissa tapahtuu valtava määrä kemialllisia reaktioita. Solut valmistavat monenlaisia kemiallisia yhdisteitä. Kaikki nämä kemialliset reaktiot ovat solujen aineenvaihduntaa.Aineenvaihdunnan reaktiot tapahtuisivat soluissa liian hitaasti, ellei niillä olisi mukana entsyymejä. Jokainen entsyymi katalysoi vain tiettyä reaktiota.

Aineenvaihduntaan kuuluu kahdenlaisia reaktioita:
http://nea-biologia2.blogspot.fi/2013_05_01_archive.html

  1. Hajottavia (katabolisia): Aineita hajotetaan yksinkertaisemmiksi yhdisteiksi      (esim. soluhengitys)
  2. Rakentavia (anabolisia):Aineita yhdistetään monimutkaisemmiksi yhdisteiksi(esim. kun kasvisolussa glukoosimolekyylit liittyvät pitkäksi ketjuksi ja muodostuu tärkkelystä)
Entsyymireaktioon vaikuttavia tekijöitä:
  • Lämoötila: Kaikilla entsyymeillä on optimi lämpötila toiminnalleen (ihmisellä yleensä 37°C)
  • pH-arvo: Jokaiselle entsyymille on optimi pH-arvo
  • Inhibiittori: Aineita, jotka pystyvät estämään entsyymin toiminnan.
Entsyymejä käytetään myös monissa arkielämän tuotteissa.
  • Useimmata pyykinpesujauheet
  • Lihassa¨
  • Mehussa
  • Oluessa
  • jne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti