tiistai 21. lokakuuta 2014

2. Solun toiminta tarvitsee energiaa

Kaikkien solujen toiminta tarvitsee energiaa. Kasvit hankkivat sitä fotosynteesin/kemosynteesin
kautta ja eläimet soluhengityksen kautta.

Fotosynteesi:
Fotosynteesissa on kaksi eri vaihetta

http://biologia2oppimispvkirja.blogspot.fi
/2013/05/7-fotosynteesi-tuottaa-ravintoa.html
1.Valoreaktiot

  • Viherhiukkasissa oleva yhteyttämiskalvosto ottaa vastaan valoenergiaa
  • Lähtöaineena on vesi ja lopputuotteina on happi ja vety
  • Auringonvalo sitoutuu ATP-molekyyleihin
2. Pimeäreaktiot
http://lahtisan.blogspot.fi/2013_08_01_archive.html
  • Tapahtuu ilman valon energiaa
  • Tapahtuvat viherhiukkasen välitilassa yleensä heti valoreaktioiden jälkeen
  • Energia valoreaktiossa syntyneistä ATP-molekyyleistä
  • Lähtöaineina ovat hiilidioksidi ja valoreaktioista saatu vety ja lopputuotteena on glukoosi
http://biologiak2.blogspot.fi/2013/09/2-solun-toiminta-tarvitsee-energiaa.html


Kemosynteesi:
Energian sitomista ilman auringonvaloa. Tuottajat käyttävät hyväkseen energiaa, jota ne vapauttavat hapettamalla epäorgaanisia yhdisteitä.

Soluhengitys:
http://oppiminen.yle.fi/
Energiaa vapautuu glukoosista. Energian vapautumisessa on kolme vaihetta.

1. Glykolyysi tapahtuu solulimassa. Se on monivaiheinen reaktiosarja, jonka joka vaiheessa tarvitaan eri entsyymiä. Glukoosimolekyyli hajoaa kahdeksi pyruvaattimolekyyliksi, ja samalla vapautuu pieni määrä vetyä. Reaktiossa vapautuu pieni määrä energiaa, joka sitoutuu ATP-molekyyleihin. Glykolyysi on anaerobinen reaktio, eli siinä ei tarvitse happea. (2 ATP)

2. Glykolyysissä syntyneet pyruvaattimolekyylit kuljetetaan mitokondrion sisälle sitruunahappokiertoon. Monimutkaisen reaktiosarjan eri vaiheissa syntyy entsyymien avulla hiilidioksidia sekä vetyioneja ja elektroneja. Lisäksi vapautuu energiaa, joka sitoutuu ATP-molekyyleihin. Hiilidioksidi siirtyy eläimillä soluista veren kuljetettavaksi ja poistuu uloshengityksessä elimistöstä. Kasvit käyttävät hiilidioksidia fotosynteesiin lähtöaineena ja poistavat siitä osan ilmarakojen kautta. (2 ATP)

http://pakkomestari2.blogspot.fi/p/8.html
3. Soluhengityksen viimeinen vaihe on elektronisiirtoketju mitokondrion sisemmällä kalvolla, johon vedyn siirtäjät kuljettavat glykolyysissä ja sitruunahappokierrossa syntyneet vetyatomit, jotka ovat hajonneet vetyioneiksi ja elektroneiksi. Kalvostolle sitoutuneet ns. elektronikiertäjät kuljettavat vedyltä saadut elektronit siirtäjältä toiselle. Aivan viimeiseksi happi ottaa vastaan vedyn elektronit eli pelkistyy ja muodostaa vedyn kanssa vettä. Happi on siis välttämätön soluhengityksen tässä vaiheessa, joten soluhengitys on aerobinen reaktio. Elektroninsiirtoketjun hapetuspelkistysreaktioiden sarja tuottaa runsaastu energiaa, joka sitoutuu syntyviin ATP-molekyyleihin. Yhden glukoosimolekyylin pilkkoutuminen soluhengityksen erivaiheissa tuottaa 30-32 ATP-molekyyliä. (28 ATP)















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti